Bezuinigen zonder buikpijn?

Alle gemeentes staan voor ingrijpende besluiten: bezuinigingsrondes die door de rijksoverheid worden geïnitieerd en effecten hebben op gemeentelijk besturing en middeleninzet. Dat levert spanning op. Daar krijgen we buikpijn van.
Maar met inzicht in de verbanden tussen middelen, resultaten en effecten hoeft dat niet. Aantonen van toegevoegde waarde van gemeente-activiteiten op een objectieve manier kan buikpijn voorkomen of in ieder geval verzachten. Want bezuinigen wil niemand, het past niet bij de menselijke wens om te groeien. Het is volgens mij mogelijk om te snoeien en weer te groeien, door een besturingsmodel te hanteren dat inzicht levert in alle verbanden tussen bedrijfsactiviteiten en kosten die daarmee gepaard gaan.

Op dit moment helpen wij drie gemeenten om dit inzicht te verkrijgen, in gezamenlijk overleg waarbij een objectieve werkelijkheid wordt gecreëerd die bezuinigen rechtvaardigt, behapbaar maakt en een uitstekend medicijn is voor buikpijn. Inzicht, zowel specifiek als integraal, zodat verbanden in onderling verband worden beschouwd, leidt daarbij tot onderbouwde keuzes om te bezuinigen. Vragen zoals: Wat is het effect van Activiteit X op Resultaat Y worden beantwoord. Voor alle activiteiten en resultaten die een gemeente ontplooid en verwezenlijkt.

Als duidelijk wordt aangetoond dat kosten van activiteiten niet in balans zijn met de baten van de behaalde resultaten, dan is het de goede tijd om te bezuinigen! Dan wordt bezuinigen, ofwel besparen, onderdeel van de bedrijfsvoering en hoeft het geen resultante te zijn van extern opgelegde bezuinigdoelstellingen. Van buikpijn is dan sowieso geen sprake. Want middelen kunnen dan elders worden ingezet, ofwel: ingezet worden om resultaten te boeken die wel het gewenste effect bereiken.

Wij zorgen samen met u voor inzicht in deze verbanden en helpen u daarmee om uw gemeente te doorgronden middels een besturingsmodel.

Vervolgens gaat u rationeel kiezen wat u wilt doen met uw middelen:
inzetten? Heralloceren? Besparen en bezuinigen? Een must in deze tijd waarin de focus ligt op efficiënte middeleninzet: meer doen met minder middelen!

Johan Pastoor