Het gras bij de buren lijkt altijd groener

Of valt dat wel mee? Het garanderen van de kwaliteit van softwaresystemen gedurende de ontwikkeling en exploitatie kost de nodige hoofdbrekens. Ontwikkeltrajecten vragen om gedegen test en kwaliteitsmanagement.
Bij parallelle ontwikkeling kan beheersing van de verschillende softwareversies op de verschillende omgevingen op zichzelf al bepalend zijn voor succes of falen.

Weet dat niet alleen u hiermee worstelt. Elke organisatie ondervindt in aanvang dezelfde problemen. Niet iedere organisatie lukt het echter deze situatie om te buigen. Ofwel: het gras is overal even mooi, dor of een middenweg daarvan.

Voor groen gras is water, zuurstof, kalk en bemesting essentieel. Voor goede kwaliteitsbeheersing op de ontwikkeling en exploitatie van software gelden ook enkele randvoorwaarden. Deze blog richt zich op software ontwikkeling en release management. Andere randvoorwaarden zoals requirements- en testmanagement binnen projecten worden in toekomstige blogs behandeld.

Kwaliteit bij softwareontwikkeling is van vele factoren afhankelijk. Heldere requirements, duidelijke documentatie, gedegen testen maar evengoed een consciëntieuze toepassing van ontwikkelstandaarden en richtlijnen. Basale zaken als naamgeving en ontwikkelpatronen kunnen enorm bijdragen aan de transparantie en onderhoudbaarheid van de software en toekomstige fouten voorkomen.

Het gebruik van gescheiden ontwikkel-, test-, acceptatie- en productie(OTAP) omgevingen is een belangrijke voorwaarde voor een beheersbare ontwikkeling en exploitatie. De consistentie van de ‘OTAP-straat’ moet worden bewaakt om productiewaardige testen uit te kunnen voeren.

Zonder goede regievoering op deze omgevingen en de release van softwareversies op deze omgevingen kan de kwaliteit van de software en de effectiviteit van uitgevoerde testen niet worden gegarandeerd. De toegang tot deze omgevingen moet worden gereguleerd en een releasecoodinator moet bewaken wie welke software(versies) in ontwikkeling heeft. Deze persoon fungeert als een spin in het web voor de verschillende ontwikkelprojecten.

Samengevat:

  • Zorg bij aanvang van projecten voor duidelijke ontwikkelstandaarden en richtlijnen en procedures rondom releasebeheer. Start een project met een kickoff waar ook de afspraken rondom softwarekwaliteit door het team worden onderschreven;
  • Volg de procedures rondom releasemanagement en gebruik een administratie voor versiebeheer voor gecontroleerd software releasemanagement;
  • Geef invulling aan de regiefunctie rondom versiebeheer en software releases;
  • Gebruik geautomatiseerde hulpmiddelen om de consistentie van de OTAP straat te bewaken;
  • Evalueer wat er goed en fout gegaan is en leer hiervan.

Bedenk dus dat het gras bij de buren niet altijd groener is of minder hoofdbrekens kost. Het is zaak dat u uw eigen gazon gaat verticuteren, bemesten en besproeien. Weet dat terwijl u naar het gras van uw buren aan het staren bent, uw buren vol bewondering naar uw gras kijken!

Menno Vestering