Sturen? Het mag even duren! Eerst tien valkuilen omzeilen!

Management van alle grote bedrijven en instellingen willen sturen. Ofwel: grip op hun uitgaven en inkomsten hebben. Daarbij wil management ook inzicht in de risico’s van projecten en processen. Business Intelligence wordt ingezet, maar veelal niet met groot succes. Opvallend is dat in veel gevallen dezelfde problemen hieraan te grondslag liggen. Wij noemen hier tien van de meest voorkomende en herkenbare valkuilen:

  1. Ad hoc werkwijzen. Het ontbreekt aan een gestructureerde aanpak.
  2. Eilandmentaliteit. Afdelingen werken regelmatig langs elkaar heen.
  3. Kenniskluizenaarschap. Binnen een organisatie zijn altijd wel enkelingen te vinden die diepgaande kennis hebben.
  4. Onvoldoende betrokkenheid (commitment) vanuit het management en sleutelgebruikers. De betrokkenheid vanuit het management is veelal beperkt tot wat interviews en het op ad hoc basis beantwoorden van vragen van ontwikkelaars en beheerders.
  5. Tegenwerking vanuit de organisatie. Tegenwerking vanuit de organisatie omdat managers of medewerkers bang zijn voor de gevolgen van inzicht dat het (nieuwe) Business Intelligence systeem oplevert.
  6. Tunnelvisie. Er moet voor worden gewaakt dat zaken op de automatische piloot en daarmee vaak vanuit een tunnelvisie worden uitgevoerd.
  7. Onvoldoende gekwalificeerde medewerkers. Het is niet altijd zo dat medewerkers beschikken over de juiste kennis en/of kunde om effectief te kunnen sturen.
  8. Beoordeel niet alleen de lasten, maar ook de baten. Het komt voor dat op basis van verkeerde zuinigheid BI systemen worden ontwikkeld, omdat er geen business case is gemaakt of omdat in de business case onvoldoende is gekeken naar de baten.
  9. Het BI systeem ondersteunt onvoldoende in de besluitvorming. Het komt regelmatig voor dat het ontwikkelde BI systeem onvoldoende steun geeft bij de besluitvorming.
  10. Geen structureel overleg tussen gebruikers, beheerder, ontwikkelaars. Er wordt geen structureel overleg gevoerd tussen de drie partijen die bij het realiseren en effectief houden van integrale sturing zijn betrokken, waardoor partijen elk hun eigen beeld krijgen en/of onvoldoende zaken met elkaar delen.

Open deuren, jazeker. Echter veel van deze open deuren blijken toch steeds weer oorzaak van de problemen rondom Business Intelligence en data warehouse omgevingen. Jammer, want vaak zijn deze valkuilen eenvoudig te voorkomen.
In vervolgblogs zullen wij iedere valkuil in meer detail toelichten.

Arnoud van der Giessen